Studiereis: Masseren in China

Impressies

Zo ben je nog in Nederland en na 10 uurtjes vliegen land je in Beijing. De volgende dag al begon de cursus in het Anmo ziekenhuis. 2300 patiënten worden daar in 2 ploegendiensten van ’s morgens tot ’s avonds 10.00 uur behandeld. Vijf á zes dagen per week. De zorgverzekering in China is zodanig dat iedereen massages kan krijgen. In de ochtend loop ik in het ziekenhuis met een dokter mee en zie ik hoe de patiënten ter plekke worden behandeld. In de middaguren heb ik theorie met een PowerPoint presentatie van dokter Yang. (Het is grappig om WORD in het chinees te zien opstarten op het scherm) en aan het eind van de dag gaan we onder leiding van diezelfde dokter op elkaar oefenen. Ik zie hoe hernia’s, CVA’s, overgangs-,  maagklachten en nog veel meer met massages worden behandeld.  Op de kinderafdeling zijn er veel kinderen met zenuw- en lichte hersenbeschadigingen. Ze worden vaak zelfs in hun mond en op de tong gemasseerd.

De diagnose wordt aan het begin van de behandeling gesteld. Daarvoor gebruiken de dokters zowel westerse middelen zoals scans en testen, en ook Chinese middelen als tong – en polsdiagnose. Het klachtenpatroon wordt op deze wijze niet alleen lichamelijk vertaald maar ook op meridiaanniveau. Men waardeert de westerse geneeswijze en gebruikt deze veel, maar er wordt ook de meerwaarde gezien van hun eigen Chinese geneeswijze van duizenden jaren oud. Hun kennis van meridianen is heel groot. De mensen zijn gewend preventief voor hun gezondheid te zorgen. Ze letten op hun eten, energie en ziekmakende externe factoren. Zelfzorg is belangrijk. In de behandelkamers hangen meridiaanplaten op. Behalve met de handen wordt er ook gemasseerd met speciale houten stokken, er is moxabustion, watertherapie, cupping, sevenstar kloppertjes en acupunctuur. Geweldig! Mijn uitvoerige voorbereiding op deze cursus werpt zijn vruchten af. Ik begrijp al snel dat veel van de behandelingen heel goed te combineren zijn met voetreflexologie.

De tijd die overblijft, bezoeken we bijna alle highlights van Beijing. Het zomerpaleis, de Chinese muur, de Hutongs, de Verboden Stad, het Beihaipark, de panda`s en het Olympische Vogelnest. De sfeer in de groep is prima. Hoe kan het ook anders met zoveel voetreflexologen bij elkaar.

Kortom super geweldig, een weken durend feestje. Heel fijn, vermoeiend, inspirerend en helemaal de moeite waard.

NI` HA`O/xie xie