Recente ontwikkelingen en literatuur voor de meer geïnteresseerde lezer
Eunice Ingham schreef enkele boeken o. a. “Stories the feet can tell en “Stories the feet have told”. Ze zijn leuk om te lezen. Samen met haar neef, Dwight Byers heeft ze de Ingham-methode ontwikkeld. Dit is een techniek waarbij je met de binnenkant van de wandelende duim werkt, met wisselende druk. Pijnlijke plekken bewerk je extra intensief. Dwight schreef een boek en een werkboek. Vooral het werkboek is een aanrader voor wie met reflexologie wilt werken. Het heet Voetreflexologie , een werkboek. Auteur D. Byers ISBN 9789069638393/NUR861. Hij reist nog steeds de wereld rond om aandacht voor deze methode te vragen. Samen met zijn zussen heeft hij een eigen instituut Meer informatie, www.reflexologie-usa.net
Vervolgens hebben anderen vanuit eigen bevindingen of achtergrond diverse methodes en kaarten ontwikkeld. Om enkelen te noemen:
Tony Porter : Hij werkt met een knokkeltechniek om diep in de voet te kunnen komen. Deze werkwijze noemt hij de A.R.T techniek ( Advanced Reflexology Techniques).
Henrik Hellberg : Hij plaatst de twee voeten met de onderkanten tegen elkaar en maakt dan een dwarsdoorsnede. Hierin zet hij de drie kiembladen van het embryo, t. w. endoderm, mesoderm en ectoderm. Onder ieder kiemblad vallen groepen van organen en weefsel die dezelfde weefsel opbouw hebben in het embryonale stadium. Zo krijg je een heel andere reflexzone kaart. Hij zit tijdens het werk naast de cliënt en werkt diep en ritmisch in de voet. Op de website van Thijs Versteegh kun je meer uitleg krijgen over deze methode. Hier vind je ook duidelijke plaatjes. Informatie, www.thijsversteegh.nl
Hanne Marquardt : Zij heeft een verfijning in de al bestaande voetenkaarten van E. Ingham aangebracht en diverse boeken geschreven. Geweldige naslagwerken. Een informatief boek is: Voetzonemassage als Therapie.
Momenteel geeft Hanne Marquardt heel interessante workshops in België bij het instituut Golden Feet. Even googelen en je vindt alle informatie die je nodig hebt.
Nico Pauly : Hij benadert de reflexologie vanuit de neurofysiologie. Hierbij werkt je op het periost, het beenvlies rond het bot. Hij gebruikt het bot in zijn eigen duim. Meer informatie:www.mnt-nr.com
Zo zijn er nog veel meer werkwijzen bijv. de VRT (verticale reflextherapie) reflexologie van Lynn Booth waarbij de cliënt staat. De druk van het staan voegt een extra dimensie toe aan deze werkwijze.
Dit is nog maar een klein aanbod uit alle literatuur die er bestaat over voetreflexologie.
Zo blijven de ontwikkelingen doorgaan. Er is nog veel te ervaren en te onderzoeken. Ik hoop dat ik u een beetje geïnspireerd heb om voetreflexologie anders te bekijken.