Reflexologie

Reflexologie is een eeuwenoude therapie en kunst. Toegenomen westerse kennis wordt vermengd met de bestaande oosterse kennis. Zo wordt reflexologie momenteel volop herontdekt en vindt ze steeds meer aanhang omdat ze op een eenvoudige, effectieve manier het natuurlijke genezingsproces activeert en hulp biedt bij verschillende kwalen, ziektes en verwerkingsprocessen in het leven.

Voetreflexologie kan worden toegepast van jong tot oud. Toe te passen naast reguliere en alternatieve geneeswijzen. Voor klachtenbehandeling, preventie en ontspanning.

Achtergrond

Reflexzone therapie gaat uit van de totale mens. De mens wordt gezien als een eenheid van lichaam en geest. Bij verstoring van dit evenwicht kunnen klachten ontstaan van zowel lichamelijke als psychische aard bijvoorbeeld rugpijn, stress, PMS, overgangsklachten, voorhoofdsholteontsteking etc. reflexologie helpt bij specifieke klachten maar geeft ook verlichting en ontspanning bij chronische klachten. Tevens ondersteunt reflexologie in het makkelijker omgaan met veranderingsprocessen. Deze situaties kunnen ons immers tot in het diepst van onze ziel raken. Echter op hetzelfde moment bieden ze ons de gelegenheid om feiten eens totaal anders te bekijken. Hierdoor kunnen nieuwe mogelijkheden ontstaan. Onze gevoelens en onze emoties wijzen ons hierin de weg. Reflexologie ondersteunt dit proces en geeft de mogelijkheid onszelf te leren kennen los van omgeving en opvoeding.

Werking

Op handen, voeten en oren bevinden zich reflexpunten die corresponderen met organen, klieren en andere delen van het lichaam. Ook vertellen ze iets over je geestelijke gesteldheid. Als je ziek bent of gespannen, worden sommige punten gevoelig. Door deze punten met bepaalde technieken en de juiste druk te behandelen, zorg je voor een nieuwe balans in de levensenergie. Het uiteindelijke doel van de reflexologische behandeling is normaliseren. Op het moment van de behandeling of korte tijd erna kan er wel enige activering van de klachten zijn. Bijvoorbeeld bij stress kun je ontspanning bewerkstelligen. Dat kan zich uiten in moe voelen. Lichamelijke klachten, ook van lang geleden, kunnen weer kort opspelen. Daarna volgt pas de regulering van de klacht.

Wanneer niet!

Zoals iedere therapie kent reflexologie ook haar grenzen. Aanwijzingen tegen het aanwenden van voetreflexologie zijn onder andere:

  • Infectieziektes en ziektes met hoge koorts.
  • Acute ontstekingen in het ader- en lymfestelsel.
  • Klachten die een operatie vereisen.
  • Besmettelijke ziekten op de voet.
  • Risicozwangerschap.
  • Vormen van agressieve kanker.

 

Lees meer over het gebruik van voetreflexologie